Psikolojik danışmanlar "rehberlik" (rehber öğretmen) kadrosu adı altında okullarda da çalışmaktadırlar. Okullumuzda her öğrencinin bireysel farklılıkları olduğu kabul edilerek öğrenci merkezli eğitim verilmektedir. Bu sebeple eğitimi tamamlayıcı ve destekleyici olan psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerine önem verilmektedir.
Okulumuzda rehberlik hizmetleri, öğrencilerin kendilerini daha iyi tanıması, özelliklerinin farkında olması, çevresindeki fırsat ve olanakları değerlendirmesi, potansiyellerini geliştirebilmesi, kendi için gerçekçi ve doğru kararlar alabilmesi, karşılaştığı engel ve sorunlarla baş edebilmesi için yürütülmektedir.
§
Bireysel özelliklerinin farkına varmaları ve yeterliliklerini geliştirmeleri
§ Öz güven ve olumlu benlik algısı geliştirmeleri
§ Duygularını tanımaları, ortama uygun şekilde ifade etmeleri ve duygularını düzenleme becerisi edinmeleri
§ Kendi sınırlarını korumaları ve başkalarının sınırlarına saygı göstermeleri ve kurallara uygun davranışlar sergilemeleri
§ Sorun çözme ve etkin iletişim becerileri edinmeleri
§ Olumlu sosyal beceriler geliştirmeleri, başkalarıyla saygılı ve nitelikli ilişkiler kurmaları
§ Bilişsel becerilerini geliştirmeleri ve öğrenme sürecinde aktif rol almaları
§ Otonomi kazanmaları ve sorumluluk almaları
§ Sağlıklı bir öz benlik geliştirmeleri
§ Kendine – başkalarına saygılı olmaları
§ Sosyal, duygusal, bilişsel ve fiziksel alanlarda gelişmeleri
§ Kişisel sorunları çözme konusunda strateji ve alışkanlıklar geliştirmeleri
§ Ortaokula hazırlık becerilerini geliştirmeleri
§ İlgi alanları ve yetenekleri doğrultusunda gelişmelerine yardımcı olmayı hedeflemekteyiz.
Rehberlik servisi çalışmalarını, aile desteği ve iş birliğinin önemine inanarak bu hedefler doğrultusunda yürütür. Çocuğun gelişiminin desteklenmesi amacıyla öğrenciyle doğrudan veya dolaylı etkileşimi
olan herkesin iş birliği esas alınmaktadır. Çalışma prensibi okul idaresi, öğretmenler, aile ve psikolojik danışman arasındaki karşılıklı güven, dayanışma ve olumlu iletişime dayanır. Bu amaçla öğrencilerimizin kişisel gelişimini desteklemek ve okul-aile iş birliğini sağlamak amacıyla veli görüşmeleri gerçekleştirmenin yanı sıra onların gelişimsel, akademik, sosyal ve duygusal ihtiyaçları doğrultusunda veli eğitim seminerleri düzenlenir.
1. ÖĞRENCİLERE YÖNELİK
Okul psikolojik danışmanının öncelikli görevi, öğrencilere doğrudan destek hizmetleri sağlamaktır. Okul psikolojik danışmanları öğretmenler ile yakın ilişki içinde çalışarak öğrencilerin ihtiyaçlarını belirlemekte ve bu ihtiyaçlara yönelik planlamalar yapmaktadır.
Öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik, öğrencilerden gelen talep (gönüllü) ya da öğretmenler,veliler tarafından yapılan yönlendirmeler doğrultusunda öğrenci ile yapılan planlı ya da spontan görüşmeler yapılır.Amaç, öğrencinin bulunduğu durumu değerlendirmesine yardımcı olmak, problem çözme becerilerini geliştirmek, duygusal rahatlama sağlamak ve özel durumlara yönelik öğrenci ile ortak hareket planı belirleyebilmek ve uygulanması sırasında destek verebilmektir.
Rehberlik ve Piskolojik Danışmanlık Servisi bünyesinde yer alan ve ilgili öğrenci için görevlendirilen uzman, aile, öğretmenler ve diğer ilgili profesyonellerle işbirliği içinde BEP ile ilgili toplantılar düzenler, hedeflerin belirlenmesini sağlar ve gerekli özel eğitim çalışmalarını planlar / yapar.
2. ÖĞRETMENLERE YÖNELİK
Öğretmenlerle ortaklaşa alınan kararlar vasıtasıyla öğrencinin her alandaki gelişiminin en üst düzeye çıkarılması hedeflenmektedir.
3. VELİLERE YÖNELİK
Veliler ile yakın ilişki içerisinde yer alarak (veli görüşmeleri) öğrenci gelişimini her alanda en üst düzeyde tutmak ana hedeftir.